Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee
  zoeken

  Lange geschiedenis

  Het gebied rondom de Contreie heeft een rijke historie, als onderdeel van het Brabants dekzandlandschap. Het gebied vormde al 5000 jaar voor Chr. een fijne omgeving voor de prehistorische jagers en verzamelaars. Zo’n 3000 jaar later verschenen de eerste eenvoudige boerderijen, met een geraamte van hout en met leem aangesmeerde vlechtwerkmuren.

  Unieke plek

  De bewoners verhandelden gewassen als tarwe, linzen en maanzaad met andere boerengemeenschappen in Europa. De handelsroute langs het gebied – van Geertruidenberg tot aan Antwerpen en Parijs – bood hen daartoe vele mogelijkheden. Rond 1200 kwamen de steden op en trokken veel boeren weg. Het is bijzonder dat na ruim acht eeuwen deze historische plek opnieuw bewoond gaat worden.

  Archeologie

  Voor de bouw van de Contreie werd in het gebied in 2010 en 2012 een groot archeologisch onderzoek uitgevoerd. Er werden sporen van bewoning gevonden vanaf de Midden-Bronstijd (1500-1000 voor Christus) tot heden. De straatnamen in de Contreie verwijzen naar die overblijfselen. Lees verder over de resultaten van het archeologisch onderzoek en de aangetroffen bodemschatten

  Graven, erven en oude paden

  Graven, erven en oude paden

  Van het archeologisch onderzoek in 2010 en 2012 en van de vondsten is een boekje gemaakt: Graven, erven, oude paden - Het verleden van de Contreie Van Steentijd tot Wereldoorlog. Download hier het boekje (pdf, 11.6 MB).

  live onderwijsprogramma archeologie